Szatmári szilvapálinka
A Szatmári szilvapálinka évszázadok óta a Szatmári- Bereg táj kiemelkedő híressége. A Szatmári szilva eredetvédett magyar pálinka, halványsárga színű gyümölcspárlat. Alkohol tartalma 40 % kizárólag, csak szilva felhasználásával készül. Régen a hátrányos helyzetű emberek folyamatosan keresték a folyton érő gyümölcsök sokrétű felhasználását. Így alakult ki a Szatmári szilvapálinka készítése is. Rendszeresen főzték a pálinkát különféle edényekben, mint például a cserép vagy a réz pálinkafőző fazekakban. Amikor vendég érkezett az első volt, hogy pálinkával kínálják, ezt hívták úgy, hogy vendégköszöntő itala, de gyakran használták aperitifként is. Később a népi gyógyászatban is nagy szerepet kapott ez az igen finom szilvapálinka, használták fájdalomcsillapítóként és még a seb fertőtlenítésére is. Ez az igen finom ízletes Szatmári szilvapálinka hungaricum, ezért a nemzetközi versenyekről nem beszélhetünk, de vannak kimondottan pálinka versenyek, amelyeket évente rendeznek meg. Itt több féle helyezéseket lehet elérni. A Szatmári pálinkáról az a hír járja, hogy aki oda látogat és meg kóstolja a híres szatmári szilvát, minden kortyától egy évvel fiatalodik meg.